İçeriğe geç

Antep Neden Gaziantep Oldu

Gaziantep ismini kim verdi?

Antep halkı 1 Nisan 1920’den 7 Şubat 1921’e kadar Fransızlara karşı direndi. Açlık, cephane eksikliği ve Fransızların şehrin dört bir yanını kuşatması karşısında TBMM Antep’e 6 Şubat 1921’de “Gazi” ünvanı verildi. O tarihten sonra şehir “Gaziantep” adıyla anıldı.

Gaziantep Antep aynı mı?

Gaziantep veya eski adıyla Antep (Osmanlı: عینتاب Ayntab), Türkiye’nin Gaziantep ilinin merkezi olan şehirdir. Slogan: Burası 100’e göre Gaziantep! Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep; sanayi ve kalkınma açısından ilk sırada yer almaktadır.

Gaziantep il olmadan önce nereye bağlıydı?

Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılarak tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.

Antep nereden ayrıldı?

1908 tarihli idari kararname ile Antep sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağı’na bağlandı. 1918 yılında İngilizlerin Halep’i işgal etmesinden sonra bağımsız bir sancak oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra tüm sancaklar kaldırılarak 1924 yılında il statüsüne dönüştürüldü.

Gaziantep’e neden Gaziantep demişler?

Kurtuluş Savaşı’nda halkın gösterdiği üstün kahramanlık nedeniyle şehre 8 Şubat 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi ünvanı verildi. Meclis tarafından şehre “GAZİ” ünvanı verildi. Layiha-i Kanuniye’nin l. maddesi “Ayıntap livasının merkezi olan Ayıntap şehrinin adı Gaziayıntap olarak değiştirildi.” Böylece Antep, Gaziantep oldu.

Urfa Antep Maraş kimden kurtarıldı?

Ancak İngilizler, ateşkes şartlarına aykırı olarak Urfa’ya geldiler ve şehri işgal ettiler. Ekim 1919 sonuna kadar Urfa’da kalan İngilizler, daha önce Fransızlarla aralarında varılan Sykes-Picot Anlaşması uyarınca Urfa Sancağı’nı ve Maraş ile Antep Sancağını boşalttılar ve yerlerine Fransızlar geçti.

Gaziantep’in ilk adı nedir?

Eskiden Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir. Gaziantep’te yetişmiş ünlü bilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni’ye göre, Gaziantep’in eski ve gerçek adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus”, halka kale anlamına gelmektedir.

Gaziantep’i kim kurdu?

M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.

Gaziantep Türkleri hangi boydan?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Atatürk neden Antepe kayıtlı?

Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün de onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.

Gaziantep hangi mezheptendir?

%14.1 – Türk. Nüfusun mezhepsel yapısı; %15.1 – Sünni. %84.9 – Alevi.

Gaziantep Türkmen mi?

Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hatlarına doğrudan bağlıdır. Bahsedilen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin çoğunluğu Alevidir ve bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş’ı büyük liderleri olarak kabul eder.

Antepi’yi kim kurtardı?

“Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez” sözüyle tarihe adını yazdırdı. Düşmana karşı büyük bir direniş gösteren Şahin Bey ve maiyeti, 3 ve 18 Şubat 1920’de tam teçhizatlı Fransız birliklerini bozguna uğrattı.

Gaziantep mi Antep mi?

Türk Dil Kurumu, Gaziantep’i Gaziantep olarak yazmayı daha uygun gördü. Türk Dil Kurumu, Gaziantep’i Gaziantep olarak yazmayı daha uygun gördü.

Antepi’yi kim aldı?

Antep Kuşatması, Kuva-yi Milliye ile Fransızlar arasında gerçekleşen ve Kuva-yi Milliye’nin on ay direnmesinin ardından, 9 Şubat 1921’de Fransızların şehri ele geçirmesiyle sonuçlanan kuşatmadır.

Antep’e hangi unvan verdi?

Kurtuluş Savaşı’ndaki üstün mücadelesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi unvanına layık görülen Gaziantep’in 100. yılı geride kaldı.

Gaziantep Şahin Bey adını nereden almıştır?

İlçeye bu isim, Antep savunmasında büyük yararlılıkları bulunan Şahin Bey’in anısına verilmiştir.

Gaziantep ünvanı ne zaman verildi?

Kurtuluş Savaşı’nın tüm sorumluluğunu üstlenen Büyük Millet Meclisi’nin 1921 yılında Antep’e verdiği “Gazi” unvanı, bu örnek ve cesur direniş için Antep halkına milletimizin minnet ve şükran duygusunun bir ifadesidir.

Gaziantep Türkleri hangi boydan?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Rüyada Bulanık Suyun Içinde Yüzmek Ne Anlama Gelir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir