Ayçiçeği hangi bölgelerde yetişir?
Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi genellikle Trakya-Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşırken, şekerleme üretimi ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmakta olup, küçük bir kısmı da diğer bölgelerde üretilmektedir.
Ay çekirdeği nerede yetişmez?
Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr pH’lı (6,5 – 7,5) ve yüksek su tutma özelliğine sahip toprakları tercih eder. Yüksek yeraltı suyu seviyelerine sahip asidik toprakları sevmez. Tuz direnci orta düzeydedir. Ayçiçeklerinin çimlenmesi için toprak sıcaklığının en az 8-10 °C olması gerekir.
Ayçiçeği soğuğa dayanıklı mı?
Ayçiçekleri soğuğa dayanıklıdır ve genellikle ilk dondan 4 ila 6 yaprağı olana kadar zarar görmezler. Ancak, sıcaklık 4 derecenin altına düştüğünde oluşan dondan ciddi şekilde etkilenirler. Ayçiçekleri için en iyi büyüme sıcaklıkları 21 ila 24 derece arasındadır.
Türkiye’de ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir?
Bunun 1,9 milyon tonu petrol için üretildi: Tekirdağ (353 bin ton), Konya (278 bin ton), Adana (195 bin ton), Edirne (240 bin ton) ve Kırklareli (226 bin ton). 2020 yılı üretimi. sıralamalarda yer aldı.
Ayçiçeği çok su ister mi?
Büyüme mevsimi boyunca ayçiçekleri yaklaşık 500–670 mm suya (günde 7,1 mm) ihtiyaç duyar (Yawson ve diğerleri, 2011, 1). Kurak bölgelerde yetişen ayçiçekleri ihtiyaçlarını karşılamak için toprakta depolanan suya ve yağmura güvenir.
Ay çekirdeği hangi ayda ekilir?
Ekim zamanı: Ayçiçeği ekimi için en iyi zaman Nisan ayıdır. Kuru koşullarda üretim için, iklime bağlı olarak ekim mümkün olduğunca erken yapılmalıdır. Erken ekim, ayçiçeklerinin kış ve ilkbahar yağmurlarından daha fazla faydalanmasını sağlar.
Ayçiçeği doğu Karadeniz’de yetişir mi?
Buna göre ana ve ikinci ürün ayçiçeği ekimi mart ortası-temmuz ortası; ekim; Ege, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde mart-nisan; Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde nisan; Doğu Anadolu bölgesinde ise mayıs aylarında yapılabilmektedir.
Ay çekirdeği hangi organa iyi gelir?
Ayçiçeği bitkisinden elde edilen tohumların faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirerek ve kalp sağlığını destekleyerek genel sağlığa katkıda bulunmaları yer alır. Ayçiçeği tohumları; Çeşitli vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağların yanı sıra temel bitki bileşiklerini de içerir.
Ayçiçeği hangi ilin meşhur?
Geleneksel ürünleri buğday ve ayçiçeğidir. Türkiye’de üretilen buğdayın yaklaşık %5’i (229 bin 63 hektar alanda 998 bin 955 ton buğday), ayçiçeğinin ise %27’si (139 bin 290 hektar alanda 258 bin 750 ton) Tekirdağ’dan sağlanmaktadır. Tekirdağ yıllardır karpuzuyla bilinmekte ve ünlüdür.
Ayçekirdeği hangi gübreyi sever?
Ayçiçeği bitkisi toprak istekleri açısından çok seçici olmayıp, su tutma özelliği iyi ve organik madde içeriği yüksek, tınlıdan killi tınlıya kadar olan topraklarda iyi gelişim gösterir.
Ayçiçeği kaç defa sulanır?
En uygun sulama zamanı: Bitkiler üç defa sulanmalıdır: 40-50 cm yüksekliğe ulaştığında, tabla oluşmaya başladığında ve taneler sütlü olduğunda (çiçekler döküldüğünde).
1 torba ayçiçeği ne kadar yer eker?
Büyük ayçiçeği tohumları dekara ekilecek tohum miktarını artırır; küçük tohumlar dekara ekilecek tohum miktarını azaltır. Bu, kg başına satılan torbalar için geçerlidir. Tüm tohum torbalarımız 150 adettir.
Ayçiçek ekimi nasıl yapılır?
Genellikle sulama koşullarında dekara 5500-6000 bitki ekilir. Bitkiler arası 70 cm’lik mesafe yeterli kabul edilirken, bazı bölgelerde sıra arası 45 cm seçilir. Sıra aralığı 24-28 cm arasındadır. Tükenmiş topraklarda ideal ekim derinliği 3-4 cm olarak hesaplanır.
Kaç kg ayçiçeğinden 1 kg yağ çıkar?
Ayçiçeği çekirdeklerinin özünü kaynatarak elde ediyoruz. Daha sonra presleyerek ilk yağı çıkarıyorum. Elde edilen yağ 48 ayrı bezden süzülüp hazneye düşüyor ve yağ oluşturuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilogram yağ elde ediliyor.
Ayçiçeğinin adı neden ayçiçeği?
Ayçiçeğinin ismi, çiçeğinin veya çiçek yatağının gün boyunca güneşi takip ettiği inancından gelirken, bitkinin çiçek veya tohum dizilimi de Altın Oran ile ilişkilendirilir.
50 dönüm tarladan kaç ton ayçiçeği çıkar?
Deneyimli bir çiftçinin verimli topraklarda elde ettiği ortalama yağlık ayçiçeği verimi genellikle 2,3-2,5 ton/ha (2050-2230 lbm/akre) arasındadır.
Ayçiçeği hangi ilin meşhur?
Geleneksel ürünleri buğday ve ayçiçeğidir. Türkiye’de üretilen buğdayın yaklaşık %5’i (229 bin 63 hektar alanda 998 bin 955 ton buğday), ayçiçeğinin ise %27’si (139 bin 290 hektar alanda 258 bin 750 ton) Tekirdağ’dan sağlanmaktadır. Tekirdağ yıllardır karpuzuyla bilinmekte ve ünlüdür.
Ayçiçeği en çok hangi ilde yetişir 2024?
Ülkemizde ayçiçeği en çok Tekirdağ’da yetişir. Edirne hemen ardından gelir. Ayçiçeği, Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Dünya çapında, ayçiçeği yetiştiriciliği Brezilya’da yaygındır.
Ayçiçeği ülkemizin her yerinde yetişir mi?
Ülkemiz bitkisel yağ üretiminin %50’sini oluşturan ve yağ bitkileri üretiminde lider konumda olan ayçiçeği, Trakya, Ege Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede yetiştirilebilmektedir.