İçeriğe geç

Mahkeme Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar

Mahkeme kararı kaç günde çıkar?

Ceza mahkemesinde görülen davalarda, gerekçeli kararın hükmün açıklanmasından itibaren 15 gün içinde hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin yetki alanına giren davalarda gerekçeli kararın hazırlanması için son tarih bir aydır. Bu son tarih, idari ve mali mahkemeler tarafından da bir ay olarak belirlenir.

Hakim kararı kaç günde yazar?

Gerekçeli karar yazma süresi hukuk, ceza ve idare mahkemeleri arasında farklılık gösterir. Gerekçeli karar, hukuk mahkemelerinde bir ay içinde, idari ve mali mahkemelerde bir ay içinde ve ceza mahkemelerinde karar tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır.

Mahkeme sonra kararı ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren, taraflar, kararın kesinleştiğini belirten Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptirler.

Mahkeme sonuçlanması ne kadar sürer?

Davanın konusuna göre yargılama süreci değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre bir davanın karara bağlanması için gereken ortalama süre 100 ile 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde yargılama süresi 70 ile 100 gün arasında olabilmektedir.

Karara çıkmış dava ne zaman sonuçlanır?

Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür. Karar verilen bir dosya kesin bir dosyadır. Reddedilen bir dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.

Karar ne zaman tebliğ edilir?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.

Hakim kararını neye göre verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Mahkeme kağıdı ne kadar sürede gelir?

3. Tebligatın alıcısına ulaşması kaç gün sürer? PTT işyerlerinde kabul edilen tebligat evrakının alıcısına ayrıca bir teslimat yapılmaksızın teslimi, aynı il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 5 iş günü, başka bir il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 7 iş günü içerisinde yapılır.

Hakim kararını nasıl öğrenebilirim?

UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kararın kesinleştiğini nasıl anlarız?

Temyiz konusu olan kararlar için, karara karşı temyiz başvurusunda bulunulmaması veya temyiz incelemesi sonucunda kararın onaylanması halinde, Mahkeme Katibi söz konusu karar hakkında “nihai görüş” adı verilen bir görüş yazacaktır. Bu not, kararın kesinleştiğini gösterir.

Duruşmada verilen kesin süre ne zaman başlar?

Zamanaşımı süreleri genellikle taraflara tebliğ tarihinden itibaren başlar (madde 91, fıkra 1, ilk cümle)13. Kanunda açıkça düzenlenen hâllerde tebliğ tarihi (yüz yüze sözlü tebligat) belirleyicidir (madde 91, fıkra 1, ilk cümle).

Bir karar nasıl kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, temyiz başvurusu yapılmayan karar ancak temyiz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.

Karara çıkmış dosyanın sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Dava dosyasının detaylarına UYAP Vatandaş Portalı’ndan detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Dosya numarasından davanın açıldığı tarihe, dava türünden duruşma günü ve saatine kadar. Dosya durumu kararı verilmişse kararın sonucu da bilinecektir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat Portalı’ndan takip edebilirler.

Hakim karar verirken ilk neye bakar?

“(1) Ön inceleme duruşmasında hâkim, gerekli görürse tarafları dinleyerek, davanın esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını tek tek belirler.

Karar duruşması ne kadar sürer?

Duruşma ne kadar sürer? Duruşma, davanın niteliğine bağlı olarak 5 dakikadan 12 saate kadar sürebilir. Ancak, ortalama olarak, iki tanık, iki sanık ve iki şikayetçinin yer aldığı bir duruşma en az bir saat sürer.

Karar ne kadar sürede yazılır?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 294. maddesine göre gerekçeli kararın özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde yazılması gerekmektedir. Uygulamada bu süreye çoğu zaman uyulmadığını görsek de bazı dosyalarımızda gerekçeli kararların bir aydan önce yazıldığını görmekteyiz.

Mahkeme kağıdı ne kadar sürede gelir?

3. Tebligatın alıcısına ulaşması kaç gün sürer? PTT işyerlerinde kabul edilen tebligat evrakının alıcısına ayrıca bir teslimat yapılmaksızın teslimi, aynı il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 5 iş günü, başka bir il dağıtım bölgesinde bulunması halinde en geç 7 iş günü içerisinde yapılır.

Mahkeme sonucu ne zaman belli olur?

Temyizi gören üst mahkemeler kararı hukuka uygun görürse karar kesinleşir. İlk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra, hukuk davalarında gerekli kararın açıklanması için temyiz başvurusunda bulunma süresi iki haftadır.

Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?

Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir